skip to Main Content
OPEN Vrijdag 13:00-19:00 - Zaterdag 10:00-19:00 - Zondag 10:00-12:30 - MAA-DIN-DON op afspraak - Woensdag gesloten || GSM 0475/28 39 47 || MAIL info@wijnendeprez.be

Single malts in de kijker: Glenmorangie & Edradour

Wijnen Deprez heeft steeds een mooie voorraad van Single Malt whisky’s in elke prijsklasse. We zetten hier even twee van onze favorieten in de kijker… (opgelet, de voorraad is beperkt).

Glenmorangie – 10 years original – 1 liter – EUR 42.00

Glenmorangie - 10 years - 1LGlenmorangie distillery ligt bij Tain ( Ross-Shire) langs de kust van de Dornoch Firth. In 1738 werd op de Morangie boederij reeds bier gebrouwen. Voor het brouwwater gebruikte men toen en nu nog steeds het water van de Tarlogie bron. In 1887 werd de Glenmorangie Distillery Company Ltd. opgericht en de gehele distilleerderij werd verbouwd tot de modernste van Schotland. Bijzonder was het ontwerp van de ruim 5 meter lange stills, die nu nog de hoogste van Schotland zijn. De grote hoogte van deze stills zou ervoor zorgen dat de distillaten uitzonderlijk zuiver zijn doordat de zwaardere alcoholen weer naar beneden vallen en de kromming bovenaan de hals niet bereiken, waardoor dus enkel de meest pure alcoholen tijdens de distillatie de top van de koperen stills kunnen bereiken en dus onderdeel worden van het distillaat. Voor de rijping van de new spirit worden oude bourbon vaten gebruikt. De vaten worden geïmporteerd uit de Verenigde Staten en in Schotland schoongemaakt en opnieuw gebrand. Ook de ligging draagt bij aan de smaak, want de lucht op deze locatie blijkt tot te zuiverste van Schotland te behoren. Dit in combinatie met de ligging van de pakhuizen aan zee en de invloed daarvan gedurende de rijping geven Glenmorangie whisky’s een unieke smaak en aroma.

Deze 10 jaar oude whisky is de basis van het Glenmorangie range. De aroma’s die we terugvinden zijn vooral fruitig van aard, we ruiken ook tonen van  bloemen, mandarijnen en noten. De smaak is licht rokerig met zachte toetsen van vanille, kruiden, nootjes en honing. De afdronk is heerlijk lang en mooi in balans met subtiele turf in de nasmaak. Zeer toegankelijke single malt voor zowel beginner als kenner, en niet voor niets Schotlands favoriete whisky!

Glenmorangie – 10 years – “the original” – is verkrijgbaar bij Wijnen Deprez voor EUR 42.00 (fles van 1 liter). 

Edradour Caledonia – 12 years – 70cl – EUR 55.00

Edradour Caledonia - 12 yearEdradour distillery is opgericht 1825 en is gelegen vlakbij het plaatsje Pitlochry, in de Glen van Edradour Burn. Het is nog steeds de kleinste distilleerderij van Schotland. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is nauwelijks iets veranderd. De meeste instrumenten die in de distilleerderij van Edradour staan, dateren nog van de oprichting. Er staat één wash still en één spirit still, een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. Voor de rijping van de malt worden alleen sherryvaten gebruikt. De mannen die er werken produceren met veel zorg per jaar het aantal liters dat een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook “The hand made malt” genoemd. Authentieker dan dit bestaat niet in Schotland!

Dougie Maclean, een bekende Schotse Singer & Songwriter, heeft samen met Andrew Symington van Edradour distillery en de Schotse eerste minister Alex Salmond de Edradour Caledonia, single highland malt whisky ten doop gehouden. Deze drie distilleerders hebben in eerste instantie een 11 jarige single cask botteling uitgebracht die alleen verkrijgbaar was in de distilleerderij zelf. Nu is er ook een 12 jaar oude botteling uitgebracht die gelimiteerd verkocht word in slechts enkele landen, en uiteraard ook verkrijgbaar bij Wijnen Deprez.

Edradour Caledonia 12 Year is een prachtige whisky die een finish van 4 jaar heeft gekregen in Spaanse Oloroso sherry vaten. De recensies en proefnotities zijn allen zeer lovend en het exclusieve karakter met toch een relatief zachte prijskaartje maakt dit tot een echte aanrader! Deze whisky bevat aroma’s en zachte tonen van zoete sherry die gevolgd wordt door honing, gedroogd fruit, een vleugje turf en ook nootmuskaat. In de mond heeft deze een vol karakter met rijke kruidige tonen. De smaak van honing en fruit komen mooi terug en worden vergezeld door noten, karamel en subtiel turf. De afdronk is kruidig en van perfecte lengte, met een  aangenaam droog einde.

Edradour Caledonia – aged 12 years – verkrijgbaar bij Wijnen Deprez voor EUR 55.00 (70cl). 

Back To Top